Pentru parinti

Ziua Copilului: Cum să vă bucurați copiii de 1 iunie

May 23, 2019

« înapoi la sfaturi

Cu ocazia Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor din august 1925 din Geneva, s-a menționat pentru prima dată 1 iunie drept Ziua Copilului. Un eveniment similar, Ziua Mondială a Copilului, înființată de Organizația Națiunilor Unite în 1954, este pe 20 noiembrie.

De ce ar trebui să sărbătorim copiii de 1 iunie?

Pe 1 iunie ar trebui să ne reamintim că cel mic trebuie să fie respectat în individualitatea sa ca ființă umană, dar și protejat de către familie și societate în timpul copilăriei sale fragile.

Copiii nu sunt o posesiune a părinților, copiii sunt un dar. Aceștia reprezintă viitorul și sunt bucuria familiei și a societății.

Iubim un copil pentru că este un copil: nu pentru că este frumos, nu pentru că gândește ca noi sau pentru că ne materializează dorințele. Un copil este o viață generată de noi, dar destinată pentru el, pentru binele său, pentru binele familiei, al societății, al întregii omeniri.

Fiecare copil este unic: istoria, emoțiile, dezvoltarea lui (intelectuală și fizică) îi aparțin. El are, prin urmare, modul său de a înțelege și de a interpreta lumea din jurul lui. Așadar, acesta este motivul pentru care familia ar trebui să fie un loc al siguranței  în care fiecare trebuie să-și găsească locul, să se exprime, să fie ascultat.

Redescoperirea lumii prin ochi de copil

Fiecare etapă pe care o parcurg copiii este prețioasă și totuși există ceva special în amintirile pe care le adunăm în primii ani ai copilăriei. Ați observat vreodată cum cei mici posedă un talent ciudat de a găsi plăcere în orice? Copiii își folosesc toate simțurile pentru a se cufunda în împrejurimile lor. Sunt încântați. Ei descoperă. Se întreabă. Copilăria este o sărbătoare a curiozității.

Pe măsură ce responsabilitățile vieții ne rețin atenția, uităm sa ne mai jucăm, uităm să ne bucurăm de lucrurile mici. Într-o societate în care jocul este descurajat și standardele sunt interiorizate, nu este de mirare faptul că unii dintre noi au crescut poate prea de timpuriu. Cât de încurajator este să știm că putem redescoperi tinerețea nemărginită sau ludicul chiar în casele noastre prin darul copilăriei!

Un copil înseamnă oportunitatea de a descoperi o altă dimensiune profundă a iubirii, iar în unele cazuri chiar frumusețea iubirii dinainte: copiii sunt iubiți înainte de a face orice să o merite, înainte de a ști cum să vorbească sau să gândească și chiar înainte de a veni în lume!

Copiii ne aduc în atenție lucruri pe care în mod normal nu le mai observăm. Ei ne ajută să redescoperim lumea din jur. Pe măsură ce această călătorie a părinților se desfășoară, descoperim tot mai mult că că avem de învățat nenumărate lucruri de la copiii noștri.

Dacă înțelepciunea începe cu mirare și copilăria este plină de mirare, atunci noi, ca părinți, avem marea ocazie să creștem în înțelepciune alături de ei.

Bucurați-vă copiii acordându-le timp și atenție

Această zi este ocazia perfectă de a demonstra că fiecare copil are nevoie de respect, atenție, iubire și, mai ales, de a fi ascultat. De asemenea, ne permite să reflectăm asupra rolului nostru în viața copilului și asupra impactului pe care îl avem asupra dezvoltării acestuia. Putem explora natura, poezia, povestirile, arta și muzica cu ei. Avem posibilitatea să petrecem momente special minunându-ne la frumusețea lumii noastre prin ochii copiilor noștri, pe măsură ce redescoperim arta de a juca.

Vă propunem câteva activități pe care le puteți face alături de copii de 1 iunie:

  • Stimulați-le potențialul creativ prin citirea poeziilor, basmelor și fabulelor preferate.
  • Îndemnați-i să se îmbrace ca eroi și eroine, pe măsură ce repun în scenă aventurile trecutului sau își construiesc propriile povești.
  • Faceți o plimbare în natură fără să vă uitați pe telefoane, să vă minunați împreună cu ei în timp ce priviți cerul, pământul și animalele din fața voastră.
  • Copiii se bucură de modele și culori. Colorați împreună cu ei respectând sau nu conturul desenelor.
  • Faceți mișcare cu ei, practicați un sport în aer liber și consumați energie împreună.

În concluzie, cel mai important lucru pentru ei este să le arătați că îi iubiți necondiționat, pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Le suntem datori cu o copilărie frumoasă.

La mulți ani, copii!

Daca sunteti in cautare de activitati pentru copii in aer liber, va invitam sa cititi articolul.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.