Gogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ales fiindcă se fac foarte rapid! Dar ce faci când vrei să fie și sănătoase? Există variante cu mai puține grăsimi sau zahăr, cu mai puține calorii, mai ușoare. Iată câteva idei pentru a face gogoși umplute rapide și sănătoase, care cuceresc pe toată lumea de la masă:
Cum să faci gogoși umplute cu gem, dar fără a folosi zahăr deloc? Poți alege gemuri naturale, fără zahăr adăugat, sau poți face chiar tu acasă un gem din fructe proaspete sau congelate, în care să adaugi un îndulcitor natural, cum e mierea sau siropul de agave. Iar aluatul? Poți să-l faci dintr-un amestec de făină integrală și făină de ovăz, pentru a-i oferi mai multe fibre și nutrienți și a fi mai puțin sățioasă decât cele cu făină albă.
Ai mai încercat gogoși umplute cu gem de caise sau de zmeură? Sau, de ce nu, umplute cu amândouă. Fiecare gust este un plus de aromă care transformă simpla gogoașă într-o adevărată delicatesă. Merge cu o limonadă: vezi cum se face aici!
Cine nu iubește ciocolata? Poți alege ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao, ciocolată cu lapte sau albă, după gust. Sau ciocolată umplută cu cremă Roshen, este și ea la ofertă luna asta! Poți adăuga și câteva bucăți de nuci sau migdale, ca degustătorii să aibă și o surpriză crocantă. Nu-i așa că deja îți plouă în gură?
Cum procedăm?
PregăteÈ™te un aluat simplu din făină integrală sau de făină de migdale, lapte, drojdie proaspătă activată cu puÈ›in zahăr. După ce frămânÈ›i È™i laÈ™i aluatul să crească, formează biluÈ›e mici pe care le vei umple cu câteva bucăți de ciocolată neagră. Apoi, prăjeÈ™te-le în unt de cocos, pentru un plus de savoare.Â
Gogoșile umplute cu ciocolată vor deveni rapid preferatele tale, mai ales când le vei savura cu o cană de ceai sau cafea dimineața, sau după-amiaza alături de o cupă de înghețată făcută și ea în casă, pentru mai mult răsfăț.
Dar ce zici de gogoșile umplute cu brânză sărată? Un fel de langoși. E un preparat clasic, dar poți să-l transformi într-o variantă sănătoasă și interesantă! Folosește brânză de vaci degresată sau brânză feta light pentru a reduce conținutul de grăsimi, adaugă ierburi aromatice, cum sunt mărarul sau busuiocul, pentru un gust desăvârșit. Poți chiar să adaugi puțin usturoi sau ceapă verde pentru a face gogoșile și mai delicioase.
Cum le facem?
După ce prepari un aluat simplu dospit (făină, drojdie, apă, sare), formează mici bile pe care le vei umple cu brânza aleasă, amestecată cu ou și condimente. În loc să le prăjești, le poți coace în cuptor, pentru a le face mai sănătoase! O combinație între gustul cremos al brânzei și aroma plăcută a aluatului te va face să le iubești pe loc.
Idee: Brânză de capră poate fi un ingredient incredibil de gustos pentru gogoșile tale, mai ales alături de bucățele de roșii uscate la soare și ardei iute verde! Răsfață-te cu ele și cu un pahar de vin spumant, ZAREA e la ofertă luna aceasta în magazinele LaDoiPași! Meriți!
Pentru iubitorii tradițiilor românești, rețeta de gogoși umplute ca la mamaia acasă este nelipsită! Ce poate fi mai bun decât gogoșile pufoase, umplute cu gem de prune sau cu un amestec de brânză dulce și stafide? Acestea sunt rețetele care au supraviețuit peste timp și care ne aduc aminte de vacanțele la țară.
Cum facem gogoșile românești?
Ingrediente de bază: făină, lapte de vacă, drojdie proaspătă și puțin zahăr. Se frământă aluatul până devine elastic și se lasă la crescut timp de aproximativ o oră. Apoi, formează bile mici pe care le poți umple cu gem de prune, sau cu un amestec de brânză de vaci cu puțină esență de vanilie și stafide. După ce gogoșile sunt umplute, le poți prăji într-o cantitate minimă de ulei sau le poți coace. Rezultatul te va teleporta în timp, cu siguranță.
Pentru a face gogoșile mai sănătoase, poți înlocui făina albă cu făină integrală sau poți folosi un mix de făină de grâu și făină de orez. Și, pentru a le face mai puțin grase, încearcă să le prăjești în ulei de cocos sau să le prepari la cuptor! Gogoșile românești de post, în special, se pot adapta ușor astfel încât să rămână delicioase și mai ușoare.
Gogoși umplute de post
Da, se poate să fie È™i ele bune, chiar dacă sunt de post. FoloseÈ™te lapte de migdale sau lapte de soia în loc de lapte de vacă, È™i dacă vrei să fie cu brânză poÈ›i folosi variante din soia. Nu trebuie să renunÈ›i la gust doar pentru că urmezi un regim vegetarian sau vegan. ÃŽncearcă o umplutură cu gem de fructe sau, dacă vrei ceva mai special, o combinaÈ›ie de ciocolată neagră È™i nuci, tofu cu usturoi sau bucățele de soia cu ceapă!Â
După cum vezi, gogoșile sunt poate cel mai versatil și delicios desert sau aperitiv. Se fac repede, există și variante mai sănătoase și pot fi umplute cu orice îți place! Dacă le încerci și pui pe Instagram dă-ne și nouă un tag, să le vedem și să le dăm un share în Story!
Se serveste cald, este delicios!
Pofta buna!
Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...
Vezi rețeta completăGogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...
Vezi reÈ›eta completăUneori avem chef de ceva rapid È™i delicios de ronțăit, dar È™i special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festivÄ...
Vezi rețeta completăCrăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...
Vezi rețeta completă