sticker icon

Bucătar amator

rating star rating star

Rețetă de clafoutis cu cireșe de mai

 

 

Au apărut cireșele? Atunci este timpul să le celebrăm cu un desert franțuzesc delicios - foarte ușor de preparat și de mare efect! Vă propunem astăzi o rețetă de clafoutis cu cireșe - se poate realiza și cu alte fructe, așa cum vom vedea, dacă vă plac poate mai mult vișinele, căpșunile, prunele sau zmeura, însă vă vom prezenta acum rețeta tradițională, cea cu cireșe cu sâmburi.

Sunt două motive pentru care cireșele se pun cu sâmburi: pe deoparte sâmburii dau o aromă de migdale prăjiturii, pe de altă parte sucul cireșelor nu se răspândește în aluat atât de mult, păstrându-l mai închegat în acest fel. Totuși, dacă nu vreți să treceți voi și invitații voștri prin experiența de a scoate sâmburii în timp ce mâncați, puteți să îi îndepărtați și să adăugați în aluat esență de migdale. Cireșele puteți să le uscați cât se poate de bine și să le tăvăliți prin zahăr și făină înainte de a le pune în tavă, ca să mai absoarbă din suc.

Ce vom obține? O prăjitură foarte fină cu gust de fructe și clătite sau brioșe, având în vedere că aluatul are cam aceleași ingrediente cu al acestora (ouă, zahăr, lapte, făină).

Dacă nu știați, termenul "clafoutis" provine din limba franceză și se crede că ar putea fi derivat din cuvântul "claufir", care înseamnă "a umple", pentru că aluatul umple spațiile dintre fructe. Desertul este așadar originar din Franța, din regiunea Limousin și era considerat la origini fel principal sau garnitură pentru alte feluri de mâncare. Acum el este cunoscut ca și desert, fiind servit după felurile principale.

De ce ingrediente aveți nevoie:

200 g cireșe sau alte fructe (pentru o formă de copt rotundă standard)
Zahăr și făină pentru tăvălit fructele, dacă le scoateți sâmburii sau folosiți alte fructe
Unt și zahăr pentru tapetat forma de copt

Pentru aluat:

• 4 ouă
• 100 g de zahăr
• 1 vârf de linguriță de sare
• 100 g de făină
• Esență de vanilie, migdale
• 240 ml lapte (1 cană)
• 30 g de unt topit (2 linguri)

 

Modul de preparare:

• Se spală și usucă fructele pe cât posibil folosind un șervet de bucătărie.
• Se dau prin zahăr și făină dacă mergeți pe altă variantă decât cu cireșele/ vișinele cu sâmburi.
• Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
• Se topesc două linguri de unt (pe aragaz sau la cuptorul cu microunde).
• Se tapetează forma de copt (ideal una rotundă, din silicon sau ceramică) cu unt și zahăr.
• Se pregătește aluatul: foarte simplu, doar se amestecă bine cu un tel toate ingredientele pe rând: ouăle, zahărul, sarea, făina, esențele, laptele, untul topit. Se obține un aluat foarte subțire, ca în cazul clătitelor. În acest fel, prăjitura va fi foarte fină, cremoasă în interior și pufoasă la exterior.
• Se așează fructele în formă, astfel încât să ocupe tot spațiul, pe un singur rând și apoi se toarnă aluatul peste. Nu este problemă dacă ajunge până la buza formei, pentru că el va crește puțin la cuptor, dar va și scădea apoi când se mai răcește.
• Se lasă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 30-40 minute sau până capătă o culoare aurie. Apoi se scoate și se lasă puțin la răcit.

Servirea:

Tradițional, clafoutis se servește puțin călduț, cu zahăr pudră deasupra și o cremă de smântână, sau înghețată lângă. Dacă v-au mai rămas fructe puteți prepara rapid și un smoothie de fructe, dacă serviți desertul în prima parte a zilei, sau puteți pregăti un cocktail Bellini, cu cireșe în loc de nectarine, dacă îl serviți seara.

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Ciorbă de legume de iarnă

Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...

Vezi rețeta completă

Gogoși umplute: cum să faci gogoși rapid și sănătos

Gogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...

Vezi rețeta completă

Aperitive rapide: Chipsuri, tortilla și crochete

Uneori avem chef de ceva rapid È™i delicios de ronțăit, dar È™i special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festivÄ...

Vezi rețeta completă

Piftia de Crăciun. Toate secretele răciturilor de porc, pasăre și legume

Crăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...

Vezi rețeta completă