Rețete de cozonaci: cei mai buni cozonaci de Crăciun

LaDoiPasi

Ne-am propus astăzi să vă spunem cel mai important secret, în cazul în care nu îl știați deja, cu ajutorul căruia să vă iasă cei mai buni cozonaci anul acesta și să vă și distrați în timp ce îi faceți. Sunteți pregătiți? Tam tam tam… Temperatura! Acesta este cel mai important secret, pe care nu îl găsiți de obicei în rețete, sau care este menționat doar în treacăt. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei sau chiar calde (laptele, untul aproape topit).

De asemenea, în bucătărie trebuie să fie cald, pentru ca maiaua și aluatul să dospească. Și umezeala din aer contează și influențează procesul: uneori mai e nevoie de puțină făină sau puțin lapte, în funcție de cât de multă umezeală a absorbit sau nu aluatul. Aici nu e o regulă: dacă să stăm cu geamul deschis sau nu, dar e o idee mai bună să fie închis, ca să nu se formeze curenți de aer/ să nu se facă frig.

De asemenea, e important și să fiți într-o dispoziție bună, când vă apucați de treabă, pentru a lua cele mai bune decizii și a lucra cu curaj. Așa că: puteți face un eveniment din făcutul cozonacilor - îmbrăcați-vă cu ceva drăguț, puneți muzică, aprindeți lumânări parfumate, pregătiți o limonadă… orice vă inspiră. Hai să vedem acum în continuare și câteva principii generale și rețete:

Cum să faci un cozonac extra pufos

Pe lângă ingredientele care trebuie să fie la temperatura camerei și camera să fie cât mai caldă, pentru aluatul pufos, folosește făină de calitate superioară. Făina tip 000 Fine Life este excelentă, pentru că ajută aluatul să crească frumos și uniform. Drojdia poate fi inactivă sau proaspătă și cu ea vom face la început maiaua: se amestecă cu o lingură de făină, una de zahăr și lapte cald și se lasă până își dublează volumul. 

După ce amesteci ingredientele și frămânți aluatul (timp îndelungat, până devine suplu, moale, încă puțin lipicios) lasă-l să crească într-un loc cald, ferit de curenți de aer. Odată ce aluatul își dublează volumul, este momentul să-l împarți, întinzi pe masa de lucru (poți folosi puțin ulei) și să-l întinzi cu mâna: adaugi umplutura și rulezi, înainte de a-l pune într-o tavă tapetată cu foaie de copt.

Întrebarea care se pune adesea este: "Cum să obții cozonaci pufoși și totuși consistenți?" Răspunsul stă în timpul de dospire și în temperatura coacerii: cozonacii trebuie să crească suficient, iar cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170°C și să coacă cozonacii la această temperatură pentru aproximativ 35-45 de minute.

Cozonac fără frământare?

Da, este posibil. Într-o lume în care timpul este mereu mult prea puțin, cozonacul fără frământare devine o opțiune la care mulți suntem tentați să apelăm. Această metodă presupune amestecarea ingredientelor într-un bol mare și lăsarea aluatului să crească pentru mai multe ore. Cu toate că poate părea mai ușor, cozonacul fără frământare necesită multă răbdare. Secretul constă în unirea ingredientelor cu o spatulă sau lingură de lemn, fără a frământa, și apoi lăsarea aluatului să se îmbine în mod natural.

Deși această modalitate este mai puțin tradițională, cozonacul va fi pufos și gustos, iar timpul de preparare mult mai rapid.

Cozonacul moldovenesc

În Moldova, cozonacul este mult mai mult decât un simplu desert – este simbolul ospitalității și al tradiției. Cozonacul moldovenesc este renumit pentru umplutura sa bogată și pentru faptul că aluatul este unul extraordinar de pufos și bine dospit. 

Ingrediente pentru aluat:

● 1 kg de făină tip 000 Fine Life
● 20 g de drojdie proaspătă
● 500 ml de lapte călduț
● 200 g de zahăr
● 150 g de unt topit Fine Life (Vezi cât e luna aceasta la ofertă!)
● 5 gălbenușuri
● un praf de sare
● 1 linguriță de esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutură:

● 250 g nucă măcinată
● 150 g zahăr
● 2 albușuri bătute spumă
● 2 linguri de cacao
● 1 ou bătut pentru ungerea cozonacului

Mod de preparare:

1. Prepară maiaua din drojdie, o lingură de făină, una de zahăr și puțin lapte călduț și las-o să își dubleze volumul.
2. Frământă un aluat moale și elastic (maiaua cu făina, laptele rămas, untul, esența și sarea), apoi lasă-l să dospească timp de o oră într-un loc cald.
3. După ce aluatul a crescut, întinde-l și adaugă umplutura de nucă și cacao, amestecate cu albușurile bătute și zahărul.
4. Rulează-l și lasă-l din nou să dospească înainte de a-l coace la 170°C timp de aproximativ 45 de minute sau până s-a rumenit.

Lasă colindele să cânte pe fundal: „Pe la colțuri, pe la uși, / Se aud pașii celor dragi,/ Cozonacii s-au făcut, / Cadou de la cei trei magi!

Rețetă cozonac cu nucă

Cozonacul cu nucă este un favorit al tuturor. Textura fină a aluatului și umplutura cu nucă sunt combinația perfectă, atât pufoasă, cât și crocantă. Umplutura trebuie să fie bogată, dar nu excesiv de grea, pentru a lăsa loc aluatului să respire. Puteți adăuga și bucățele de rahat dacă vă plac.

Ingrediente:

● 1 kg de făină tip 000 Fine Life
● 25 g de drojdie proaspătă
● 500 ml lapte călduț
● 150 g unt
● 200 g zahăr
● 5 gălbenușuri
● 250 g nucă măcinată
● 100 g rahat
● 1 linguriță de esență de rom

Mod de preparare:

1. Pregătește maiaua și apoi aluatul adăugând făina, zahărul, gălbenușurile, laptele cald și untul topit, și lasă-l să crească timp de o oră.
2. În timp ce aluatul dospește, amestecă nucile cu zahăr, esența de rom și rahatul.
3. După ce aluatul a dospit, întinde-l, pune umplutura și rulează-l în forma dorită.
4. Lăsă-l să dospească încă aproximativ 30 de minute, unge-l cu ou și presară nucă și zahăr pe deasupra, apoi coace-l la 170°C până devine auriu și pufos!

LaDoiPasi

Rețetă cozonac cu mac

Pentru iubitorii de mac, această rețetă este cea mai delicioasă! Cozonacul cu mac are o umplutură delicată, care se potrivește și ea perfect cu textura pufoasă a aluatului.

Ingrediente:

● 1 kg de făină 000 Fine Life
● 500 ml lapte călduț
● 150 g unt
● 200 g zahăr
● 5 gălbenușuri
● 1 linguriță de esență de vanilie

Pentru umplutură:

● 250 g semințe de mac măcinate
● 150 g zahăr
● 100 ml lapte

Mod de preparare:

1. Urmează pașii de preparare a aluatului, similar ca în celelalte rețete.
2. Într-o crăticioară, amestecă semințele de mac cu zahărul și laptele și amestecă pe foc mic, până obții o pastă consistentă
3. După ce aluatul a crescut, pune umplutura de mac (care între timp a ajuns la temperatura camerei) și formează cozonacul. Unge-l cu ou și presară mac și zahăr deasupra.
4. Coace-l la 170°C timp de aproximativ 45 de minute. Când este gata, vei simți cum aroma îmbie întreaga casă și vei vedea că s-a rumenit frumos!

LaDoiPasi

Succes!

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Ciorbă de legume de iarnă

Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...

Vezi rețeta completă

Gogoși umplute: cum să faci gogoși rapid și sănătos

Gogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...

Vezi rețeta completă

Aperitive rapide: Chipsuri, tortilla și crochete

Uneori avem chef de ceva rapid și delicios de ronțăit, dar și special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festiv...

Vezi rețeta completă

Piftia de Crăciun. Toate secretele răciturilor de porc, pasăre și legume

Crăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...

Vezi rețeta completă