Tochitură de porc moldovenească

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 700 gr pulpă de porc
  • 300 gr piept de porc
  • 300 gr cârnați afumați
  • 3 linguri de ulei;
  • 2 linguri de untură
  • 300 ml apă
  • 0 4 căței de usturoi
  • 0 3 linguri sos de roșii
  • 0 lingură pastă de tomate
  • 0 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 0 o linguriță de boia dulce
  • 0 o frunză de dafin
  • 0 opțional: 200 ml vin alb
  • 0 sare și piper după gust
Găsește magazinul apropiat

Tochitura de porc este prima mâncare pregătită în sezonul rece, imediat după ce românii celebrează sărbătoarea de Ignat  și mai este denumită uneori chiar “pomana porcului”. Se pregătește foarte ușor, iar gustul este deosebit. Se folosesc întotdeauna bucăți fragede de carne de porc alături de alte câteva condimente aromate, care-i dau gustul proaspăt și savuros. Urmărește rețeta pentru tochitură de porc moldovenească și încearcă și tu să o pregătești acasă. Iată ce ai de făcut.

Ingrediente:

  • 700 g pulpă de porc
  • 300 g piept de porc
  • 300 g cârnați afumați
  • 3 linguri de ulei
  • 2 linguri de untură
  • 300 ml apă
  • 4 căței de usturoi
  • 3 linguri sos de roșii
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • o linguriță de boia dulce
  • 1 frunză de dafin
  • 200 ml vin alb (opționa)
  • sare și piper după gust

 

Mod de preparare

Rețeta de tochitură de porc moldovenească iese mai gustoasă dacă este făcută într-un vas încăpător, chiar într-un tuci sau un vas de fontă.

Se pune uleiul și untura în vasul mare și se lasă la încins. Când este încins, se adaugă cotletul și pieptul de porc, bucăți ce s-au tăiat mărunt în prealabil. Carnea se gătește până când începe să-și schimbe culoarea și devine ușor albicioasă, timp de 10 - 15 minute. 

În vasul în care se prăjește carnea, se adaugă apa, cățeii de usturoi pisați mărunt, piper, sare și frunza de dafin. Se mai pot adăuga și ierburi aromatice precum: rozmarin, cimbru, oregano sau busuioc. Se da focul mai mic, se pune capacul peste vas și totul se lasă la fiert pentru aproximativ 10 minute. După acest timp, se ia capacul de deasupra, iar tochitura se mai lasă pe foc până când lichidul se evaporă.

Când carnea de porc începe să se prăjească și capătă culoarea aurie, se adaugă și cârnații afumați tăiați în cubulețe, se pune vinul alb (dacă nu vrei să adaugi vin, mai poți adăuga apă ori de câte ori este nevoie), pasta și sosul de roșii, se mai condimentează cu sare și piper, se mai adaugă usturoi pisat, dacă dorești, se amestecă bine totul pentru ca tochitura să fie cuprinsă de toate aromele și se lasă vasul să fiarbă la foc mic până când lichidul se evaporă și rețeta capătă compoziția dorită.

Când tochitura de porc este gata, se oprește focul, se acoperă cu capac vasul și se lasă să se mai răcească înainte de servire.

Tochitura de porc moldovenească se servește caldă cu o porție de mămăligă proaspătă și cu ingredientul surpriză, care nu trebuie să lipsească din rețetă, un ou ochi prăjit.

Așează preparatul de o farfurie, adaugă mămăliga caldă lângă tochitură, iar deasupra pune un ou ochi bine prăjit și peste toată mâncarea rade puțină brânză proaspătă. Servește totul cald, chiar și cu o porție de murături asortate  lângă.

Pentru prepararea rețetei de tochitură, cărnurile pot fi atât pulpa de porc, dar și spată, ceafă sau piept de porc. Se poate încerca orice combinație dintre aceste tipuri de carne, ba chiar se pot folosi și organe de porc precum: inima, limba, ficatul sau rinichii. Toate acestea dau o textură deosebită tochiturii, în timp ce vinul ajută la o gătire mai rapidă și îi conferă un gust mult mai aromat.

Rețeta de tochitură de porc moldovenească este foarte ușor de pregătit, este sățioasă și foarte gustoasă, iar de toate ingredientele proaspete te poți bucura chiar #LaDoiPași de tine. Îți dorim poftă bună!

 

 

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă

Tort de clătite: Desertul simplu și delicios pentru orice ocazie

În luna iubirii vă invităm la un desert! Și ca să nu ne complicăm prea mult, hai să facem unul pe care îl știm deja, doar că puțin diferit, mai spect...

Vezi rețeta completă

Rețetă simplă de pâine de casă

Pare simplu să faci o pâine: amesteci făină, apă, drojdie și sare. Și totuși sunt atâtea feluri în care ea poate să iasă: mai bine crescută sau mai...

Vezi rețeta completă

Ciorbe cu legume de iarnă

Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...

Vezi rețeta completă