Copiii petrec din ce în ce mai mult timp cu ochii în telefoanele inteligente, tablete sau în fața televizorului. Îi înțelegem, există o mulțime de jocuri și povești interesante pe aceste dispozitive care ar fascina pe oricine. Dar acest obicei, atunci când este excesiv, poate fi dăunător pentru dezvoltarea acestora și poate produce hiperactivitate. Pentru a ține copiii departe de jocurile video preferate sau de desenele animate, îi poți distra cu niște activități interactive pentru copii în casă. Totodată, aceasta este și o ocazie perfectă de a petrece mai mult timp de calitate cu aceștia. Jocurile cu copii în casă nu înseamnă doar board games sau jocuri de cărți. Fă ceva diferit! Am pus laolaltă o listă cu 11 activități de interior garantate pentru a-l elibera de energie și pentru a-l distra pe micuțul tău. Și dacă ai mai mulți copii, atunci acestea sunt perfecte pentru încurajarea muncii în echipă și a unei concurențe sănătoase. Toate aceste jocuri implică iubire, atenție, răbdare și unele obiecte pe care le ai deja în casă.
Adună copiii într-un cerc și adresează-le o întrebare. Primul copil trebuie să îți răspundă cu o rimă și următorul trebuie să continue în același ritm. Când unul dintre participanți nu mai poate să producă o rimă, el este eliminat din joc, după care se schimbă întrebarea. Câștigătorul este cel care rezistă până la sfârșitul jocului. Astfel, vocabularul copilului se va îmbunătăți și va învăța mult mai mult prin joc.
În această sesiune artistică, este aleasă o persoană pentru un "portret" desenat rapid. Vei avea nevoie de niște creioane colorate, markere sau tempera. Modelul vei putea fi chiar tu.
Regulile sunt simple: lovește balonul în aer, dar nu-l lăsa să atingă solul. Pentru a face mai dificilă provocarea pentru copiii mai mari, lăsă-i să jongleze mai mult timp un balon sau să facă acest lucru cu o mână legată la spate. Acest joc este excelent pentru îmbunătățirea rezistenței brațelor și a coordonării.
Ai grijă! Baloanele pot fi un pericol serios de sufocare, deci dacă ai copii mai mici, asigură-te că sunt supravegheați permanent în timpul acestor activități.
Un copil alege o culoare. Următorul pas este ca fiecare persoană să numească un obiect, un animal sau o legumă care are această culoare. Cine ezită mai mult de zece secunde este eliminat. Joacă-te și tu cu el sau ea, fii motivul pentru care râde!
Ce le place copiilor cel mai mult? Spectacolul. Invită-l pe piticul tău să-și creeze propriul joc (tu vei fi publicul). Singura regulă este că trebuie să creeze spectacolul în jurul unei activități alese; acest lucru ar putea fi un sport (karate sau gimnastică).
Dacă ai mai mulți copii încurajează-i să lucreze la o coreografie. Ei aleg muzica și dezvoltă mișcări diferite înainte de a se manifesta într-un mic spectacol. Odată ce sunt pregătiți să se desfășoare, îi poți filma ca să ai niște amintiri plăcute la care să vă uitați împreună peste ani.
Acesta este un joc foarte dinamic în care o persoană trebuie să-i găsească pe ceilalți participanți care se ascund. În timpul jocului, încearcă să înveți copiii să folosească indicații precum "mai aproape", “fierbinte” sau “rece” și "mai departe" pentru a descrie cât de departe este obiectul sau persoana și pentru a-i învăța conceptul de distanță. Ca să faci totul mai amuzant, jucătorul care a fost găsit rapid trebuie să efectueze o "pedeapsă" care poate include exerciții clasice cum ar fi sărituri sau genuflexiuni!
Scopul acestui joc este de a ghici cuvântul spus inițial și este nevoie de cel puțin patru jucători, aranjați pe două coloane. Unul dintre jucători devine lider și alege un cuvânt pe care îl șoptește în urechea jucătorului care se află la începutul fiecărei coloane. Apoi, acest jucător scrie cu majuscule cuvântul pe spatele celui care se află în fața lui. Cuvântul urcă astfel în coloană până când jucătorul din față îl pronunță cu voce tare. Echipa care transmite corect jucătorului din față primul cuvânt folosit este declarată câștigătoare.
Dacă ai patru sau mai mulți copii, leagă-le gleznele celor din aceeași echipă (sunt doi copii într-o echipă) cu ceva moale și elastic. Acum ei vor trebui să lucreze împreună pentru a-și coordona mișcările și pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Acest joc îi învață pe copii să se coordoneze, dar și unește jucătorii din aceeași echipa care trebuie să lupte pentru același scop.
Ascunde lucrurile în jurul casei pentru a fi găsite de copii. Pentru a-i menține distrați câteva ore cu acest lucru, oferă-le indicii în plicuri și ascunde multe lucruri în locuri cu grade diferite de dificultate. Pentru a plusa, poți să ai chiar și un premiu pentru copilul care găsește primul fiecare obiect.
Adună copiii în jurul tău și adresează-le o întrebare. Primul copil trebuie să vă răspundă cu o rimă și următorul trebuie să continue în același ritm. Când unul dintre participanți nu mai poate să producă o rimă, el este eliminat din joc, după care se schimbă întrebarea. Câștigătorul este cel care rezistă până la sfârșitul jocului.
Gândește o cursă cu obstacole cu reguli specifice. Folosește-te de tot ceea ce ai prin casă, obiectele și mobilier, în provocări inedite pentru a face copiii să se miște. De exemplu, dacă există un scaun sau o masă, spune copiilor că trebuie să se târască sub ele. Copilul obține un scor mare numai dacă reușește să treacă peste toate obstacolele conform regulilor.
Dacă înainte te temeai de astfel de zile pentru că erai în pană de idei, acum poți să o iei ca pe o oportunitate de a petrece niște timp de calitate cu cei dragi. Iar succesul unei astfel de zile se va măsura în fericirea copilului tău.
Stabilește prin joacă o relație onestă cu copilul tău! Respiră profund, relaxează-te și pregătește-te să transformi o zi aparent plictisitoare într-una cu zâmbetul pe buze cu ajutorul acestor jocuri pentru copii în casă.
Citeste si articolele despre activitati in aer liber pentru copii si cel despre activitati pentru copii.