Casă & Grădină

Ghid de primăvară pentru grădinărit: florile cu bulb

March 18, 2024

« înapoi la sfaturi

Primăvara este anotimpul preferat al tuturor plantelor, cel mai probabil. Este anotimpul în care plantele se trezesc din somn, își scot capul din pământ sau înfloresc de bucurie din nou la lumina soarelui. Deja vedem în jurul nostru explozii de flori în copacii din parc sau de pe marginea străzii, răsaduri noi plantate, mai mult verde, alb, roz, roșu și galben. Așa că, este și momentul perfect să ne reapucăm de treabă în grădină! Astăzi vă vom prezenta câteva sfaturi utile legate de îngrijirea plantelor, îngrijirea grădinii și cum să ai grijă de florile cu bulb.

Poate că ai primit cadou în luna martie o zambilă în ghiveci? Nu-i nimic dacă la un moment dat s-a uscat, poți planta bulbul în grădină și mai mult ca sigur va răsări și anul viitor!



Poate ai uitat să plantezi bulbii toamna trecută? Este în regulă, fiindcă există și bulbi de vară! Florile cu bulb care se plantează primăvara, pentru ca vara și toamna să ai grădina plină de culoare și parfum. Poți alege să ai un singur model sau o varietate cât mai mare, pentru că opțiunile sunt multe: Zambile, Narcise, Lăcrămioare, Crocus, Lalele, Gladiole, Frezii, Iris, Anemone, Dalii sau Crin.



Ce ai nevoie pentru a planta florile cu bulb

1. În primul rând: o bucată de pământ proaspăt în care ai pus și îngrășământ organic sau compost (pentru a diminua risipa alimentară). Este important ca pământul să fie curat, fără frunze care să îl acopere, fiindcă pot mucegăi și fără alte plante care pot sufoca florile. Poți eventual să înconjori bucata de pământ destinată plantării cu mulci, care să delimiteze zona și să țină la distanță alte plante nedorite.


De asemenea, este important ca locul în care plantăm florile să fie potrivit cu nevoile acestora. Astfel că putem alege locul în funcție de flori, sau florile în funcție de locul disponibil. De exemplu, Lăcrămioarele preferă umbra, iar Lalelele foarte mult soare. Mai este important să ne asigurăm și că lăsăm destul de mult spațiu între bulbi, pentru ca florile să aibă loc să se dezvolte, să nu-și ia una alteia lumina, mai ales în cazul florilor înalte și să poată să își dezvolte frunzele.


Calitatea solului este și ea una importantă: un sol care conține mult nisip o să se dreneze mai repede, pe când unul care conține puțin o să rețină apa mai mult. Un sol poate fi mai alcalin, neutru sau mai acid. Și este ok, toate sunt în regulă, atâta timp cât alegem florile potrivite pentru fiecare caz. De exemplu, Narcisele preferă un sol bine drenat, Lăcrămioarele un sol umed, Crocus și Anemonele preferă un sol ușor acid.


2. În al doilea rând: unelte și accesorii pentru gradinarit. Asigură-te că ai la îndemână mănuși, o lopățică și un coșuleț pentru bulbi, ei necesitând multă grijă pentru a nu se rupe sau deteriora. Mai poți folosi o greblă pentru curățarea locului, o sapă pentru afânarea pământului și o foarfecă, în viitor, pentru îndepărtarea frunzelor sau tulpinilor uscate. Tot la accesoriile pentru grădinărit intră și sistemele de irigații. Te-ai gândit prin ce metodă vei uda plantele? O să te bazezi pe ploaie, o să le uzi manual sau o să folosești un sistem de irigații? La fel ca și în cazul alegerii locului, când vine vorba de irigații este nevoie să ne informăm cu privire la nevoile specifice ale florilor de care avem grijă - unele au nevoie de mai multă apă, altele de mai puțină.


3. Felicitări! Acum că ai găsit un loc potrivit pentru bulbii aleși, i-ai plantat (cu partea superioară a bulbului orientată în sus și acoperiți cu puțin pământ), lumina soarelui este atât cât le trebuie, acum ar trebui să vezi deja roadele muncii tale: cum cresc, cum se fac mari și înfloresc. Dacă vei vrea apoi să îi înmulțești vei putea căuta în pământ pentru mai mulți bulbi (la anumite specii, se formează și până la 20 de bulbi subterani). Nu uita să le vizitezi des atât pentru a te bucura de ele, cât și pentru a verifica dacă mai trebuie smulse buruieni, tăiate frunzele uscate sau pentru a te asigura că nu prezintă dăunători.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.