Sfaturi

Sfaturi pentru Cumpărături Inteligente: Cum să Economisești Bani la Supermarket

November 21, 2024

« înapoi la sfaturi

Ce înseamnă cumpărărturi inteligente? Înseamnă să cumpărăm ce avem nevoie la cele mai mici prețuri, produsele să aibă cea mai bună calitate și să nu luăm mai mult decât ne trebuie: o cantitate prea mare sau lucruri de care nu avem nevoie de fapt. Cum ne dăm seama dacă facem cumpărături inteligente? Putem arunca o privire în frigider, în casă și la modul în care cheltuim banii pe care îi avem.

Semne că putem să îmbunătățim modul în care facem cumpărăturile:

- Aruncăm mâncare destul de des
- Frigiderul sau cămara conțin lucruri de care am și uitat/ pe care nu le folosim
- Casa în general este plină de lucruri pe care nu le folosim frecvent sau care nu ne aduc de fapt nicio bucurie
- Nu avem un buget alocat pentru cumpărături
- Nu urmărim ofertele și reducerile sau campaniile de strangere puncte

Dar nu este nicio problemă, putem urma sfaturile de mai jos și vom face shopping inteligent

1. Cumpărăturile sunt o plăcere: cum facem să nu devină o problemă

Pentru mulți dintre noi, mersul la cumpărături este o activitate plăcută, un prilej de a descoperi produse noi și de a ne reînnoi proviziile. Totuși, impulsul de a cumpăra produse pe care nu le-am planificat sau nu le folosim devine o problemă când afectează bugetul familiei sau calitatea spațiului de locuit. Astfel, pentru a păstra cumpărăturile în zona plăcerii și a evita transformarea lor într-o povară, este important:

● să ne diversificăm activitățile plăcute pe care le facem (ca să nu ne bazăm doar pe cumpărături)
● să facem cumpărăturile cu atenție, conștient, nu impulsiv (când simțim un impuls mai bine respirăm și căutăm să o altă activitate plăcută pe care să o facem în acel moment)
● să ne stabilim un plan de achiziții

2. Bugetul familial: cum să-l planifici

Planificarea bugetului este unul dintre cei mai importanți pași pentru a menține cumpărăturile sub control. Cum se face?

A. Începe prin evaluarea veniturilor lunare și a cheltuielilor de bază, cum ar fi facturile, chiria, educația, vizitele medicale și transportul
B. Alocă o sumă specifică pentru cumpărăturile alimentare și menține-le în această limită
C. Realizează o analiză periodică pentru a verifica dacă bugetul alocat este realist și ajustează-l în funcție de nevoi

3. Lista de cumpărături: de ce este importantă

Lista de cumpărături este o metodă simplă, dar eficientă, pentru a ne asigura că achiziționăm doar produsele necesare și evităm impulsurile de moment. Atunci când pleci la cumpărături:

- fă înainte o verificare a stocurilor din casă
- notează exact ce îți lipsește
- respectă lista în timpul cumpărăturilor

Aceasta te ajută să eviți achiziționarea produselor redundante și reduce riscul de risipă alimentară, fiind o modalitate eficientă de a gestiona bugetul personal.

LaDoiPasi

4. Cumpărături online: este mai ușor să nu te lași distras

Cumpărăturile online au devenit o soluție populară, mai ales în ultima perioadă. Un avantaj major este că ne permit să evităm aglomerația, economisind timp și energie. De asemenea, prin cumpărăturile online, ești mai puțin expus la tentațiile din magazin care te-ar putea determina să depășești bugetul alocat. Platformele online îți oferă posibilitatea de a verifica coșul înainte de finalizarea comenzii, ceea ce-ți dă un control mai mare asupra sumelor cheltuite și a produselor alese.

5. Oferte, reduceri și campanii

Reducerile, promoțiile și ofertele speciale sunt frecvente în majoritatea supermarketurilor și pot fi extrem de utile dacă sunt bine gestionate. Înainte de a pleca la cumpărături, consultă pliantele de oferte sau site-ul magazinului pentru a vedea ce produse sunt reduse. Totuși, fii atent să cumperi doar produsele de care ai cu adevărat nevoie și să nu te lași influențat doar de preț. Un alt sfat este să verifici termenul de valabilitate al produselor aflate la reducere, pentru a evita risipa și pierderile ulterioare.

Multe magazine au campanii prin care poți strânge puncte pentru achiziționarea anumitor produse la reducere. Sunt o modalitate bună de a economisi, mai ales dacă ești un client fidel al magazinului. Planifică-ți cumpărăturile astfel încât să profiți de aceste reduceri la produse pe care oricum vrei să le cumperi, pentru a cheltui cât mai inteligent.

LaDoiPasi

Alte idei pentru planificarea bugetului

Monitorizează cheltuielile săptămânal pentru a te asigura că nu depășești suma stabilită pentru cumpărături
Alege produse sezoniere, care sunt mai proaspete și de obicei mai accesibile ca preț
Folosește aplicații sau instrumente digitale pentru a monitoriza bugetul și a te asigura că rămâi în limitele stabilite

Sperăm că te-am inspirat și că de acum vei face cumpărături ineligente care să îți aducă mai mulți bani în bugetul pentru relaxare și distracții!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.