Crăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri de porc, până la variantele mai moderne, cum sunt piftia de pasăre sau aspicul de legume, fiecare variantă are farmecul ei. Dar care sunt secretele din spatele acestor preparate atât de iubite? Cum le putem face să fie perfecte: cu gelatina care se ține bine, carne fragedă și gust ca la mama acasă? Hai să descoperim împreună:
Piftia de porc este rețeta tradițională de Crăciun, un preparat care nu poate lipsi de la masă. El presupune gătirea unor părți de porc într-o fiertură lentă, care eliberează gelatina naturală din oase, piele și cartilagii. Secretul unei răcituri reușite este chiar acest proces de fierbere îndelungată, care va transforma supa într-un lichid dens, perfect pentru a frăgezi și carnea.
Pentru a obține o piftie delicioasă, este important să alegi bucățile cele mai bune: de obicei picioare de porc, urechi și cap, dar și câteva bucăți de carne. Pune-le pe foc în apă rece, adăugând morcovi, ceapă, dafin și puțină sare. Fiecare ingredient joacă un rol important: morcovii dau culoare, ceapa adaugă dulceață și dafinul, o aromă subtilă. Apoi usturoiul este cel care dă cel mai mult gust: poți face o pastă cu blenderul, amestecându-l cu puțină supă.
Dacă există o rețetă de neuitat în familiile românilor, aceea este piftia de porc a bunicii. Fără ingrediente sofisticate, fără preparate fancy, dar cu multă grijă și atenție, e cea la care ne gândim atuni la mesele de Crăciun de acasă.
Ingrediente:
● 4 picioare de porc
● 4 urechi de porc
● ½ kg spată de porc (luna aceasta e la ofertă!)
● 1 morcov
● 2 cepe mari
● 3 frunze de dafin
● sare și piper după gust
● 4 căpățâni de usturoi
● Câteva fire de pătrunjel
Mod de preparare:
1. Pune carnea de porc într-o oală mare cu apă rece și fierbe la foc mic timp de 4-5 ore. Important este să îndepărtezi spuma de mai multe ori, pentru a avea o supă limpede.
2. Adaugă legumele (morcovul, ceapa) și dafinul la jumătatea timpului de fierbere. După ce carnea s-a fiert bine, scoate-o și lasă-o la răcit, alături de legume.
3. Zeama clară mai fierbe-o puțin apoi, până când scade și se îngroașă ușor. Asezoneaz-o apoi cu sare și piper și adaugă usturoiul dat prin blender cu puțină supă.
4. Curăță carnea și rupe-o în fâșii mici. Așează carnea și legumele tăiate într-o formă, câteva frunze de pătrunjel și toarnă zeama peste ea.
5. Lasă piftia să se răcească, iar apoi pune-o la frigider pentru cel puțin 12 ore. Gelatina va face piftia să se întărească frumos.
6. Pentru servire se poate orna cu boia de ardei și servi alături de hrean, sos de muștar sau sos de iaurt cu usturoi și murături crocante.
Acesta este, cu siguranță, gustul copilăriei și al sărbătorilor petrecute în familie!
Piftie de pui
Piftia de pui este o variantă mai ușoară și mai rapidă, dar la fel de delicioasă. Este ideală pentru cei care nu sunt fani ai cărnii de porc sau pentru cei care doresc o alternativă mai ușoară. De asemenea, este mai ușor de digerat și are un gust delicat.
Ingrediente pentru piftia de pui:
● 1 pui întreg
● încă 4 aripi de pui
● 1 morcov
● 2 cepe
● 2 frunze de dafin
● Sare și piper
● 4 căței de usturoi
● Ierburi aromatice (oregano/ busuioc/ pătrunjel)
Mod de preparare:
1. Fierbe carnea de pui într-o oală mare cu apă rece, exact ca și în cazul piftiei de porc. Adaugă morcovul, ceapa, dafinul și un vârf de sare.
2. Lasă puiul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 3 ore, până când carnea se desprinde ușor de pe oase.
3. Strecoară zeama și fierbe-o până când devine puțin vâscoasă. Amestec-o apoi cu usturoiul dat prin blender cu puțină supă.
4. După ce s-a răcit carnea, rupe-o în bucăți mici și pune-o într-o formă, alături de legumele tăiate și ierburile aromatice.
5. Toarnă zeama concentrată și lasă piftia la frigider să se răcească și să se întărească.
6. Se poate orna cu feliuțe de lămâie și asorta cu un vin rosé Moșia de la Tohani (îl găsești luna asta la ofertă în Magazinele LaDoiPași)
Piftia de curcan este o altă alternativă excelentă, ușor mai dulce decât piftia de porc, dar la fel de aromată. Curcanul are o carne mai slabă, dar tot conține suficientă gelatină pentru a face o răcitură perfectă. Ideală pentru mesele de Crăciun sau de Revelion, este o opțiune mai sănătoasă, dar nu mai puțin gustoasă.
Ingrediente:
● 1 cap
● 2 aripi
● 1 piept de curcan
● 2 morcovi
● 1 ceapă
● 2 frunze de dafin
● Sare și piper
Mod de preparare: la fel ca la cea de pui
Idee: adaugă porumb și mazăre ca să fie mai colorată
Aspic de Legume
Pentru vegetarieni sau pentru cei care preferă o variantă mai ușoară, aspicul de legume este o alegere perfectă:
Ingrediente:
● ½ kg ciuperci pleurotus (care vor imita carnea)
● 4 morcovi
● ardei gras, conopidă (poți înlocui cu ce legume vrei)
● Usturoi
● Sare și piper
● 1 pliculeț de gelatină
Mod de preparare:
1. Taie legumele în bucăți mici și fierbe-le până devin fragede.
2. Strecoară supa și adaugă gelatina. Toarnă supa peste legume și lasă totul să se răcească într-o formă.
3. Pune aspicul la frigider și lasă-l să se întărească.
Ce ziceți? V-am făcut poftă? Sperăm să puneți în aplicare variantele care v-au făcut cel mai mult cu ochiul și să aveți o masă de Crăciun de poveste. Dacă vreți și inspirație pentru cadouri, răsfoiți oferta noastra: găsești LaDoiPași jocuri, jucării, ustensile pentru bucătărie și ciorapi groși pentru stat în casă, în păturică, cu un vin fiert!
Se serveste cald, este delicios!
Pofta buna!
Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...
Vezi rețeta completăGogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...
Vezi rețeta completăUneori avem chef de ceva rapid și delicios de ronțăit, dar și special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festiv...
Vezi rețeta completăCrăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...
Vezi rețeta completă